Monday, January 28, 2013

Ensimmäinen päivä MOOC opiskelijana


Aloitin tänään ilmaisen avoimen verkkokurssin opiskelun. Kyseessä on Edinburgin yliopiston kurssi E-learning and Digital Cultures (Coursera-kurssi). Ilmoittautumisen jälkeen on tullut muutamia sähköpostiviestejä, joissa on toivotettu tervetulleeksi, tehty esitietokysely sekä annettu tietoja tulevasta opiskelusta. Edinburgin yliopiston avoimille kursseille on kuulemma ilmoittautunut jo yli 260 000 opiskelijaa. Opiskelijat ovat itse perustaneet ryhmiä Facebookiin ja Google+: aan. Twitter viestittely on käynnistynyt ja eilen 20 min ennen puolta yötä avautuivat kurssin verkkosivut.

Ensimmäisiä kysymyksiäni päästyäni kurssin verkkosivuille olivat: Keitä muita täällä opiskelee? Mitä tehtäviä pitää tehdä?  Milloin tehtävät pitää palauttaa? Jo ennen kurssin alkua oli mahdollisuus esittäytyä muille Google+:ssa ja käydä merkitsemässä Google karttaan oma sijainti.

Edinburgin yliopisto markkinoi samalla myös muuta opetustaan. Coursera tarjoaa maksullisena lisäpalveluna indentiteetin varmennuksen (signature track), mutta monet opiskelijat ehtivät jo reagoimaan, että heille riittää oppiminen ja uusien tietojen hankkiminen. Monella ei myöskään ole varaa maksaa koulutuksesta.

Massive Open Online Courses (MOOC), ilmaiset avoimet massakurssit verkossa, ovat suurten yliopistojen hittituotteita tällä hetkellä. Kuka tahansa voi liittyä kursseille, opiskella ja saada todistuksen. Laadukkaan verkko-opetuksen tarjoaminen ilmaiseksi on kädenojennus opiskelijoille, joilla ei ole rahaa opiskella tai omalla lähialueella ei ole vastaavaa opetusta tarjolla. Ilmaiset kurssit ovat yksi tapa markkinoida omaa opetusta ja avoimuuden kautta verkko-opetus tulee varmasti maailmanlaajuisesti kehittymään. 

Ilmaisia verkkokursseja tarjoavat esim. Helsingin Yliopisto, edX, Khan Academy ja Coursera


3 comments:

Anonymous said...

Kiitos pikaohjeista! menen tutkimaan:)
Kristina

Anonymous said...

eRapun blogissa on ikkuna, josta pääsee näkemään mitä mieltä Horizon-raportti ja Tony Bates ovat MOOC-touhun tulevaisuudesta
http://www.erappu.fi/?heading=Suuntaa-tulevaan&page=Blogi&page_id=2&article_id=96#47

Jorma R-K

Irma said...

Kiitti Jorma. Hyvä vinkki raporttiin, jossa ennustetaan mitkä teknologiat tulevat näkymään korkeakouluopetuksessa. Muitakin mielenkkintoisia postauksia löytyy tuosta eRapun blogista.