Friday, August 05, 2011

Rihvelitaulusta tablettiin


Lapsuuden perheessäni oli tapana tehdä kotiseutukierroksia, jolloin ajettiin autolla vähemmän käytettyjä pikkuteitä lähikyliin katsomaan maisemia, ihmisten elämää ja pieniä nähtävyyksiä. Olen jatkanut perinnettä. Tämän kesän kierroksella kävin mm. Kiskon kotiseutumuseossa http://www.museot.fi/museohaku/index.php?museo_id=21344 . Museosta löytyi kiertokoulun opettajan rihvelitaulu, pieni mustasta kivestä tehty liitutaulu, jossa oli puiset kehykset. Myöhemmässä vaiheessa myös oppilailla on ollut omia rihvelitauluja.

Rihvelitaulu Kiskon kotiseutumuseossa 


Nykypäivän tablettitietokoneet ja e-kirjanlukijat muistuttavat kovasti entisajan rihvelitaulua. iPad ja rihvelitaulu ovat eniten toistensa näköisiä, kokoisia ja painoisia. Esineen käytön ja muotoilun tavoitteet ovat nykypäivänä samat kun entisaikana: kevyesti mukana kuljetettava alusta tiedon levittämistä ja opiskelua varten. Rihvelitaulun aikana tarkoitus oli painaa asiat oppilaan muistiin, kun taas nykyään tiedot tallennetaan koneen tai tietoverkon muistiin. 

iPadin tekstinkäsittelyohjelma


Oma iPadini on ollut kovassa käytössä koko kesän 3G-alueen ulkopuolellakin. Vaikka datayhteys on heikko mökissä, pihapiirissä voi ladata Hesarin tai muuta luettavaa laitteeseen ja jatkaa lukemista riippukeinussa.

Kesäloman viimeistä viikkoa viettämässä

1 comment:

Sara said...

Hei Irma olipas näppärä rinnastus ja onpa onni, että nykyään ei tarvitse tätä tiedon määrää tallentaa omaan muistiin vaan siihen on kätevät laitteet, jotka kulkevat kevyesti mukana.

Ihanan rento lomakuva! :)