Sunday, October 19, 2008

Pedagogisia verkkoja

9-10.10.2008 Turussa. Seminaarin kotisivut netissä, markkinointi sähköpostilla ja Facebookissa, vuorovaikutuskanava Jaikussa. Esityksiä nauhoitettiin ja seminaarin lopussa oli mahdollisuus osallistua Second Lifen esittelyyn myös virtuaalimaailmassa. Osa esityksistä tapahtui Connect pron välityksenä etäältä. Jees. Hienoa, että monipuolisesti käytettiin työvälineitä, mutta ajoittain tuli tunne että istutaan testipedillä. Unohdin jo mihin esitykset taltioidaan, joten roikuin turhaan monta päivää FaceBookin sivulla etsimässä materiaaleja. Joka kanavaan pitäisi varmaan lopuksi kirjoittaa, että materiaalit ja palautteet löydät täältä. Ja mihin menivät videot?

Ihmiset ovat vielä arkoja kommentoimaan avoimiin nettiympäristöihin, mikä on harmi. Emme kuule ajatuksia muiden ihmisten päästä, joten jää monta hienoa havaintoa jakamatta. Käytävä- ja lounaskeskustelut olivat antoisia. Itse annoin keskustelukumppaneille ohjeen aloittaa yhdestä välineestä ja arvioida sitten, kun on jo vähän käyttänyt, miten se vaikuttaa omien työtapojen kehittymiseen. Esimerkiksi, jos sinulla on kansainvälisiä yhteistyökumppaneita, joiden kanssa teet ajoittain hyvin intensiivisesti töitä, aloita ilmaisen Skype-nettipuhelimen käytöllä. Skypellä voit koota myös ystäväsi juttelemaan ilman, että teidän pitää matkustaa tapaamaan toisianne. Jos työpaikallasi on hyvin tiukat tietoturvasäännöt, joudut ehkä etsimään keinoja Skypen käyttämiseksi. Sitten kun skypettely jo sujuu (on helposti opittavissa), voit arvioida mitä muuta haluat kehittää työssäsi ja mitä välineitä siihen on netissä tarjolla. Annen ja Jarin esityksestä voi vaikka bongata, että heidän esitys on wikissä ja sitten heillä on omat blogit. Tutki niitä ja pohdi miten niitä välineitä voisit soveltaa työssäsi.

Turkulaisten seminaari on hyvä esimerkki alueen korkeakoulujen ja oppilaitosten yhteistyöstä. eRappu-nimellä kulkeva yhteistyö realisoitui myös Second Lifessa omana maa-alueena http://slurl.com/secondlife/EduFinland/110/184/25 Finnish Education in Second Life –saarella.

Ja mitä muuta opin? Sen, että ihminen joka saarnaa yhteisöllisen oppimisen ja asioiden jakamisen puolesta, ei aina kuitenkaan siihen itse pysty. Edes avoimien materiaalien vinkkaamiseen kaverille. Mutta se on vain elämää ;-)

No comments: