Saturday, March 17, 2007

Nyt on oline neuvottelujen aika!

Web-konferenssi ja -viestintäjärjestelmät alkavat olla todellinen vaihtoehto reaaliaikaisen tapaamisen toteuttamiseen. Ohjelmia on useita, mutta mikä parasta - ne toimivat!

Skype nettipuhelin on kokemukseni mukaan edelleen ylivoimainen kahden henkilön tai pienen ryhmän väliseen viestintään. Käytämme sitä Laurean sisällä aktiivisesti, esim. Sarin kanssa hoidetaan työpäivän aikana kaikki keskinäiset puhelut ja chat-viestit Skypessä. Koska olemme samassa sisäverkossa, muiden sovellusten käyttö tapahtuu luontevasti omalta koneelta. Lyhyet viestit chatiin ovat nopeita kirjoittaa, asia tulee välitetyksi ja etäällä toisistaan toimivat henkilöt tuntevat olevansa yhteisössä mukana. Projektien asioita hoidetaan Skypen välityksellä - pienetkin asiat on helppo ja nopea hoitaa, ilman että pitää käyttää sähköpostia ja jäädä odottamaan vastausta. Skype on luontevasti käytössä missä tahansa kun avaan koneeni ja olen päässyt verkkoon. Kontaktilistasta näen ketkä kumppaneista ovat online.

WebEx web-konferenssi ohjelmaan voi osallistua jopa 200 yhtäaikaista linjaa. Käytämme Laureassa WebExiä pilottina niin, että host-lisenssejä on 14 kpl. Tähän mennessä online istuntoina on pidetty koulutuksia, palavereja ja esim. kirjoitettu kollegan kanssa yhteistä paperia jaetun sovelluksen avulla. Tänä keväänä WebExiin mahdollistui jakaa 7:lle hengelle mikrofoni - hyvä uudistus. Vähentää hostin työtä. Järjestelmä on osoittautunut vakaaksi, tekniset ongelmat eivät ainakaan vielä ole kertaakaan keskeyttäneet kokousta.

Adobe Connect pro www-pohjainen viestintäjärjestelmä on herättänyt korkeakoulumaailmassa runsaasti kiinnostusta ja odotuksia. Suorastaan hypeä. Käytämme VirtuaaliAMK:n mentorointihankkeessa Connect prota online neuvotteluihin, yhteisen neuvottelutilan lisäksi jokaisella alaryhmällä on oma työhuone. Toimin hankkeessa mentorina ja minulla on oma huone käytössä puoleksi vuodeksi. Lupaavalta alustan käyttö vaikuttaakin. Ensimmäiset palaverit pidimme tällä viikolla.

TeamSpeakia käytämme VirtuaaliAMK:n sisällöntuotantorenkaiden kokouksissa ja erilaisissa valtakunnallisissa koulutuksissa. TeamSpeakissa välittyy vain ääni, ei kuvaa. Käyttö on kuitenkin helppoa ja chat sekä istuntojen nauhoitus sujuvat hyvin.

FlashMeetingiä käytämme Arjan kanssa kansainvälisessä VMBase hankkeessa, jota koordinoi Europace yhteistyöverkosto. Projektiryhmän kokous on kerran kahdessa viikossa online. Osallistujia on ympäri Eurooppaa. Puheenvuoro vaihtuu kokouksessa sujuvasti henkilöltä toiselle ilman hostia

Huomatkaa siis, että työvälineitä alkaa olla runsain mitoin. Tämä tulee olemaan it-tuelle varsinainen haaste kun käyttäjien määrä kasvaa! Toistaiseksi itse olen selvinnyt vähällä: koneeni tukee sujuvasti näitä alustoja eikä teknisiä ongelmia ole ollut. Java pluginit ja Flash playerit on koneessa ja selaimista uusimmat versiot. Mikrofonin ja kaiuttimien säädöt ovat ainoita mitä on pitänyt itse tehdä.

No comments: